Raadzaal Stad Oostende

Het Stadhuis van Oostende is ontworpen in 1954 door  architect V. Bourgeois in samenwerking met de Oostendse architect A. Daniels en werd in gebruik genomen in 1961.

Het gebouw omvat drie specifieke, rechthoekige vleugels met betonskelet onder plat dak: een representatieve vleugel met breed horizontaal volume geaxeerd op het Mercatordok, een parallelle noordwaarts gelegen hogere kantoorvleugel met ondergrondse garage aan Stockholmstraat, en een loodrecht verbindingsblok.

De representatieve vleugel bevat o.a. de kantoren van de burgemeester en schepenen, de trouwzaal en de raadzaal. Deze laatste voldeed niet meer aan de nieuwe configuratie van het college van burgemeester en schepenen. We tekenden een nieuwe indeling waarbij voldoende plaats was voor de burgemeester, schepenen en raadslieden. Het nieuwe meubel is opgebouwd met dezelfde elementen en materialen als de oorspronkelijke raadstafels, ontworpen door Bourgeois en gemaakt door De Coene. We voegden discreet aansluitingen voor computer en stopcontacten toe onder de gereconstrueerde asbakjes.

Het podium in massief eiken parket in visgraatmotief werd aangepast aan de ronde vorm van de tafel. De voorzitter en secretaris kregen een plaats aan de raadstafel zodat het centrale gangpad terug vrij is, wat de monumentaliteit van de raadzaal versterkt.

Ontwerp 2012
Werf 2012 - 2013
Adres Vindictivelaan 1 Oostende
Bouwheer College van burgemeester en schepenen Stad Oostende