Restauratie art-nouveau winkel en woning

Het doel  van de restauratie ging verder dan het herstel van de mooie art-nouveau gevel. De stad Oostende als opdrachtgever wil het goede voorbeeld geven om de leegstand op de bovenverdiepingen van winkels aan te pakken. We maakten binnen de beperkte oppervlakte een aparte toegang voor de woning op de verdiepingen, deze woning kreeg ook twee terrassen op verschillende niveau's.

De originele winkelpui die te zien is op de oude foto was helaas al verdwenen, het schrijnwerk op de verdiepingen van de voorgevel was wel nog origineel werd minutieus gerestaureerd. De leefruimtes op de verdiepingen kregen door de grote ramen en de link met de terrassen aan de achtergevel een nieuwe ruimtelijkheid die aansluit bij het art-nouveau concept van een grondplan.

Categorie
Publiek
Type
Restauratie, Wonen
Ontwerp
2009 - 2010
Uitvoering & oplevering
2017 - 2019
Ligging
Kapellestraat, Oostende
Bouwheer
Stad Oostende
Subsidiërende Overheid
Vlaamse Overheid, Onroerend Erfgoed

Het pand werd in 1907 gebouwd in de gloriedagen van het mondaine Oostende, waarbij de art-nouveau stijl een uitdrukking was van de status van de opdrachtgever, net zoals de belle-epoque stijl dit was in de 19de eeuw. De toepassing van de vloeiende, zogenaamde zweepslaglijn in de borstweringen, de mooie gietijzeren leuningen en de gecementeerde band onder de kroonlijst, is daarbij kenmerkend. De art-nouveau stijl bleef evenwel beperkt tot de gevel, het grondplan bleef met de doorlopende gang en de achter elkaar liggende kamers eerder klassiek.

Samen met het links aangrenzende pand werd het opgetrokken op een opgesplitst perceel. De originele gevel van het andere pand zit mogelijk nog verstopt achter de metalen bekleding.