Restauratie sportcentrum 'Koninklijke Stallingen'

De Noorse stallingen werden in 1903 ontworpen door de Noorse architect Knutsen in opdracht van koning-urbanist Leopold II.

Het werd als houten prefabconstructie in Noorwegen vervaardigd ter plaatse en per stoomschip naar Oostende gevaren en door de Noorse arbeiders gemonteerd. De stijl is een Noorse drakenstijl. Het werd ingehuldigd in 1905, diende nooit als stallingen, en werd in 14-18 gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Het werd als schoolgebouw gebruikt vanaf 1927 en als sportcentrum sinds 1964. In 1981 werd het als monument beschermd.

Naast restauratie van gevels en daken, houten structuren en interieurs, zal ook de inhuizing van de sportfuncties worden vernieuwd op een wijze die het monument beter tot zijn recht brengt. Storende ingrepen worden verwijderd. Nieuwe ingrepen contrasteren met de originele structuur.

Het complex sporthal is bestemd voor zaalsporten: turnen, judo, boksen, schaken. Ook de kleedkamers van de aangrenzende sporthal zijn er ondergebracht. 

Categorie
Publiek
Type
Restauratie
Ontwerp
2008-2012
Uitvoering & oplevering
2021
Ligging
Koninginnelaan, Oostende
Bouwheer
Stad Oostende
Subsidiërende Overheid
Vlaamse Overheid, Onroerend Erfgoed