Centrum voor dierengezondheidszorg Vlaanderen

In 1999 won Felix & Partners de wedstrijd voor het bouwen van kantoren en labo's voor het centrum voor dierengezondheidszorg, afdeling West-Vlaanderen. Op het L-vormige perceel bouwden we een dubbelhoge vleugel met kantoren en een langgerekte kam met patio's die de labo's privacy maar toch kwalitatief licht gaven.

Vanaf 2012 begeleidden we in een sterk participatief traject de metamorfose van de klassieke kantoorvleugel naar een zeer flexibel open kantoor. De open visie van de organisatie werd weerspiegeld in een kantoorlandschap dat uitnodigt tot samenwerken in dynamische groepen. De open landschappen wisselen af met informele ontmoetingsplaatsen, stille werkplekken en vergaderzalen.

Categorie
Privaat
Type
Werk, Zorg
Ontwerp
Nieuwbouw 1999-2000, Uitbreiding 2012-2013
Uitvoering & oplevering
Nieuwbouw 2001-2002, Uitbreiding 2013-2017
Ligging
Industrielaan 15, Torhout
Bouwheer
Dierengezondheidszorg Vlaanderen
Medewerkers
Landschapsontwerp door Buro Voor Vrije Ruimte

 

Duurzaamheid zit niet alleen in het energieverbruik van een gebouw, maar vooral in de flexibiliteit van een structuur om bruikbaar te blijven in een snel veranderende context. De flexibiliteit van het gebouw was ingebakken in het ontwerp van 1999. De logische structurele opbouw liet aanpassingen en uitbreidingen toe in alle richtingen. Aan de straatzijde bouwden we een verdieping bij voor de uitbreiding van de kantoren. De bestaande kantoorvleugel met monumentale inkomhal kreeg op de begane grond een nieuwe bestemming als labo. Door deze uitbreidingen in een eerste bouwfase kon de hele site als een schuifpuzzel verbouwd worden zonder de werking stil te leggen.

 

Foto's Felix & Partners, Gispen